Асен Василев и Жечо Станков си спретнаха потресаващ скандал, медиите се хванаха за главите

Novini.bg
share

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев и депутатът от ГЕРБ Жечо Станков си спретнаха сензационен скандал пред смаяните погледи на журналистите в кулоарите на парламента. Причината бе поетият ангажимент за затваряне на въглищните централи в Маришкия басейн по Плана за възстановяване и устойчивост.

Първоначално Василев възнамеряваше да даде брифинг пред медиите, когато се появи Станков и двамата започнаха да си викат и да се замерват с взаимни обвинения, от които в крайна сметка нищо не успя да се разбере, защото и двамата говореха един през друг.

Въпреки призивите на журналистите да се успокои тонът, депутатите продължиха с нападките един към друг.

,,Няма поет ангажимент за затваряне на централите. Спрете да лъжете!'', повтаряше от своя страна Асен Василев по темата с въглищните централи, докато Станков категорично твърдеше, че има такъв ангажимент и размахваше документ, посочвайки, че в него всичко е написано черно на бяло.

Тогава Станков даде на Василев решението на Народното събрание, с което реално се забранява затварянето на въглищните централи, в което пише, че се възлага на Министерския съвет да не се затваря в дългосрочен план каквото и да е.

ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ с чутовен скандал пред смаяните журналисти

,,Има такъв ангажимент, има документ. Няма европейска директива, която да затваря централите'', упорстваше депутатът от ГЕРБ.

Всичко започна с това, че 2020 г. г-н Борисов се съгласи на 55% намаляване на емисиите и затваряне на въглищните централи. Ние успяхме да предоговорим да няма затваряне на въглищните централи, а емисиите да се намалят с 40%, опита се да разясни Василев, докато опонентът му от ГЕРБ продължаваше да го упреква в лъжи и инсинуации.

В изявлението си Василев допълни, че има вариант, с оглед на войната в Украйна, да се работи заедно с Гърция и Румъния да се изисква допълнително предоговаряне с ЕК.

,,Маришкият басейн се отнася не само към българската енергийна сигурност, а регионалната. Трите държави заедно да се опитаме, докато трае войната и не се стабилизира енергетиката на Европа, да има предоговаряне'', отбеляза Василев.

След това съпредседателят на ПП опроверга казаното от Борисов, че от партията "не излизали с физиономиите си".

Господин Денков е член и основател на ПП и член на Изпълнителния съвет на ПП и в този кабинет неслучайно съм казвал, че се чувствам най-удобно във финансите, така че всички си излизаме с физиономиите, подчерта Асен Василев.

След това Жечо Станков "захапа" Василев и за меморандума с "Джемкорп", на което бившият финансов министър отвърна, че въпросният документ е необвързващ и прекратен още през юни м.г.

Водещи новини

Още новини