"Възраждане" започва подписка за запазване на българския лев

Булфото (архив)
share

От следващата седмица започваме един общонароден референдум, на 11 януари започваме събиране на подписи за запазване на българския лев. Това се посочва в декларация на ПГ на "Възраждане", прочетена от лидера на партията Костадин Костадинов в пленарната зала.

,,Ще обиколим улиците, селата, градовете на България, ще разговаряме с нашите сънародници и ще искаме от тях едно единствено нещо – да ни подкрепят в битката на "Възраждане" за свобода, за правото ни на избор, за правото на демокрация'', заяви Костадинов.

,,Най-важният въпрос, който ние ще поставим оттук насетне, в оставащите няколко седмици от работата на това Народно събрание, е за свободата и демокрацията, въпроса за правото на избор'', посочи той и допълни, че трябва да имаме правото да избираме какъв да бъде нашият път.

Искаме България да е силна държава и българският народ да е единственият, който да решава съдбините на България, коментира лидерът на "Възраждане".

Костадинов каза, че обикновено в началото на всяка една нова сесия на парламента парламентарните групи оповестяват своите законодателни приоритети за следващата парламентарна сесия, само че в настоящия момент се намираме в ситуация, в която едно подобно нещо ще бъде ярка форма на политическо лицемерие, тъй като този парламент е с много кратък политически хоризонт.

"Възраждане" започва подписка за референдум за членството на България в еврозоната

По думите на Костадинов в началото на работата на този парламент са се опитали да поставят един много принципен въпрос, който касае основите на съществуването на всяка парламентарна демокрация, република и уточни, че тази основа се базира на свободата и демокрацията.

Свободата да правиш своите собствени избор и най-важния избор – не да правиш това, което искаш, а да не правиш това, което не искаш, и демокрацията, при която мнозинството да определя развитието на съответната държава, коментира Костадинов.

Според него се оказва, че в България този фундамент е нарушен.

Поискахме да се постави въпросът за запазване на българския лев на референдум, припомни Костадинов и каза, че им е било отказано с мотива, че вече има сключен договор.

,,Друго беше казано - българският народ е глупав, не разбира, не му е работа да решава това'', допълни Костадинов.

По думите му същият този мотив се прилага и по отношение на политическата криза.

,,Пропагандата внушава на българския народ, че изборите са нещо скъпо, лошо, което създава усещане за несигурност и криза'', добави Костадин Костадинов. 

Водещи новини

Още новини