Росен Христов: Очаквам поевтиняване на газа след февруари

Нова телевизия
share

Зимните месеци са най-тежките, с най-голямо потребление на газ. Очаквам след февруари цената на газа да е по-ниска. Това заяви пред Нова телевизия енергийният министър Росен Христов.

„Очаквам след февруари да успеем да смъкнем надолу цената на газа. По-голямото потребление вдига цената на газа, исторически зимните месеци са били по-скъпи. Плащаме грешките на предишното правителство – цената при нас се вдига заради скъпия газ, нагнетен в хранилището „Чирен”. Имаме добри оферти, успяхме да осигурим терминали за доставка, включително – приключваме преговорите с Турция, което е голям пробив. Имаме по-силна позиция за доставчиците на втечнен газ, говорим за дългосрочни договори”, каза Христов и допълни, че перспективата е добра.

„Не се застрашава и ядрената безопасност, всички наши действия са съгласувани с независимите регулатори в България и в Европа. Тези решения са високонадеждни, безопасни”, каза министърът на енергетиката по повод подписаното по-рано днес споразумение между АЕЦ „Козлодуй” и „Фраматом” за доставка на свежо ядрено гориво.

Досега руска фирма извозваше отработеното ядрено гориво, но заради войната в Украйна има застой в извозването на отработеното ядрено гориво от страната ни.

България подписа договор за доставка на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

„Моите очаквания са да намерим решение на европейско ниво. На този етап то (ядреното гориво) се складира у нас. 50 до 100 г. е краткосрочното съхранение. Очакваме на европейско ниво да се намери решение”, каза Христов и допълни, че френска компания предлага решение на въпроса, но към момента то не е финансово изгодно за нас.

Относно споразумението с „Фраматом” той обясни, че това е договор с отложено действие. И двата договора влизат в сила при изпълнение на определени задачи, уточни Христов.

Запитан дали е нужно да бъдат разгледани отново сроковете за намаляване на емисиите парникови газове, енергийният министър отговори утвърдително. „Постигането на тези цели може да стане само със затваряне на мощности, което е опасност и за националната ни сигурност. Очакваме разговори и отстъпки от Европа”, допълни Росен Христов.

Водещи новини

Още новини