Румен Радев разкри кога и при какво условие България може да се присъедини към Шенген

БНТ
share

Продължаваме да обсъждаме темата за Шенген и с двамата лидери (бел. ред. на Австрия и Нидерландия). Продължаваме да работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се свърши работа и в България. Затова моят апел към всички политически партии е темата да не се политизира и да се използва за лична разправа между партийни лидери. Този парламент трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа. Имаме всички шансове догодина, и това го знам от разговора с двете страни, които все още специално се колебаят, специално от Марк Рюте, България да се присъедини към Шенген. Това коментира от Тирана президентът Румен Радев.

След острата атака към "Продължаваме промяната" вчера, днес държавният глава запази спокоен тон и лаконично коментира: "Лъжата разбива и обществото, и политическата система. Не искам да се връщам назад. Винаги има причини, но аз държа на принципите, държа да има истина в отношенията. Държа България навън да отстоява своето достойнство, своя национален интерес".

Кирил Петков за критиките на президента: Думите му нямат нищо общо с истината

Радев обясни и ситуацията около твърденията, че  български граничен полицай е стрелял по сирийски бежанец. "Извършва се щателна проверка по случая. Към момента от доказателствата е ясно едно. Имаме агресивно поведение от страна на голяма група мигранти, потрошен автомобил на „Гранична полиция“, ранен български полицай при изпълнение на служебните си задължения. Нямаме факти и доказателства и данни, че е бил произведен изстрел от български полицай към мигрант". 

Гешев категоричен: Няма стрелба по сирийски мигрант

Той заяви още, че преди минути в Брюксел е бил подписан важен документ от всички страни от Еврогрупата. "Това е меморандум, с който България започва подготовката за сечене на евромонети. Това е признание за усилията на няколко правителства в тази посока: пълноценна европейска интеграция", уточни президентът. 

Водещи новини

Още новини