Окончателно: Ясно е каква военна помощ ще изпратим на Украйна

share

В сряда,30 ноември, Министерският съвет е одобрил списък с военна помощ за Украйна на Министерство на отбраната. Това става ясно от справка в правната информационна система на Министерски съвет.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

 Списъкът е с гриф "Поверително", пояснява БНР.

Парламентът ще трябва да одобри списъка с военно имущество, както и споразумение между българското и украинското военно министерство за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, като основа за водене на преговори.

Командирът на "Логистична поддръжка" бригаден генерал Тодор Тодоров ще подпише споразумението при условие на последваща ратификация.

Списъкът с въоръжение, което ще изпратим на Украйна, е готов

Друго решение на кабинета предвижда изпращане на един щабен офицер за усилване на звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Белгия, петима военни в многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша или многонационалното командване за специализирана подготовка в Германия, и до 50 военнослужещи за обучение на украински военни.

Това ще се случва в рамките на мисията на ЕС за подпомагане на Украйна. Мисията беше създадена през октомври за обучение на украински въоръжени сили.

Парламентът ще трябва да реши и за предоставянето на военно имущество в рамките на мисията, както и за обучението у нас на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна за всяка календарна година за бойни санитари.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Водещи новини

Още новини