Иванов: Третият мандат не съществува, за да може президентът да направи правителство по свой образ и подобие

Novini.bg
share

Няма връзка между това дали ние имаме някакви различния с президента и преценката на кого да бъде връчен третия мандат. Това каза депутатът от „Демократична България“ Христо Иванов в кулоарите на парламента. 

Третият мандат не съществува в Конституцията, за да може президентът да направи правителство по свой образ и подобие. А съществува, за да има страната правителство. От тази гледна точка не мисля, че едното има връзка с другото. Ние не търсим различия и конфликт и не мисля, че различията са такива, че да говорим за невъзможност да гледаме в една и съща посока за това, че страната трябва да се управлява, посочи Иванов. 

Той отново бе категоричен, че от „Демократична България“ няма да подкрепят първия мандат за съставяне на правителство. 

Иванов коментира и изказването на Кирил Петков, че няма да бъде предложено правителство ако хартиената бюлетина бъде върната. 

Кирил Петков: Няма да предложим кабинет, ако мине хартиената бюлетина

Право на мандатоносителя е да прецени какво да прави. По-мъдро би било да се оценят всички аспекти на възможността да се реализира вторият мандат и да не се затваря прозореца за този един факт. Колкото и той да оставя малко място да мислим, че е възможен консенсус и здрав разум, защото не го виждаме, посочи съпредседателят на „Демократична България“.

Относно изказванията от страна на ГЕРБ, че без „Демократична България“ управлението ще е нестабилно, Иванов обясни: Думите на ГЕРБ са криене зад нас, отколкото сериозен разговор. Да казваш, че ключът е в тях е опит да се крият зад нас, защото знаят как да реализират първия мандат. 

Водещи новини

Още новини