Министър Пулев: 25 проекта за общо над 14 млн. лв. са подадени от област Разград по Плана за възстановяване

МИ
share

От област Разград са подадени общо 25 проектни предложения за изпълнение на инвестиции по първата процедура за „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на обща стойност 14 445 263,65 лв. По данни предоставени от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГДЕФК) програмата приключи с подадени над 2500 проектни предложения от цялата страна за почти 1 млрд. лв. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев във връзка с активността на бизнеса от област Разград по ПВУ.

„До края на годината Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще обяви списъците на всички фирми, които ще получат финансиране по първата отворена процедура от ПВУ“, каза министърът. Той допълни, че в края на миналата седмица е завършила първата фаза на оценката на всички подадени проектни предложения и към финалната фаза продължават над 2000 от тях.

Министър Пулев назначи членовете на Надзорния съвет на Фонда на фондовете

В област Разград общият брой на сключени договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) за периода 2014-2020 г. е 38 за над 11.2 млн. лв., като 30 от тях са приключили. Основните подкрепени сектори са „Информационни технологии“, „Издателска дейност“, „Производство на машини и оборудване, с общо и специално предназначение“, „Производство на метални изделия, без машини и оборудване“, „Производство на изделия от каучук и пластмаси“ и „Производство на облекло“.

По процедурата за „Енергийна ефективност“ в помощ на малките и средни предприятия, министър Пулев напомни, че са сключени 7 договори за над 600 хил. лв. с фирми от областта, както и 255 договори за преодоляване на последствията от COVID-19 на обща стойност над 5,8 млн. лв.

По линия на Българската банка за развитие (ББР) броят на подкрепените предприятия в областта е 35 за над 4,6 млн. лв.

До края на годината МИР работи по четири процедури по ПВУ, като двете са вече отворени. Първата – „Технологична модернизация“ –  вече е затворена за кандидатстване. Втората – за „ИКТ решения и киберсигурност“ – е на стойност 30,6 млн. лв. и по нея се кандидатства и в  момента, като подадените проекти вече са над 3 000. До дни ще бъде обявена за обществено обсъждане и третата процедура от ПВУ – за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ – с бюджет от 200 млн. лв. Четвъртата ще бъде за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв. По линия на МИР до края на годината към малките и средни предприятия ще тръгнат 600 млн. лв. само по линия на ПВУ.

Министърът ще посети Търговище с мобилната си приемна в петък, 18 ноември, а в Разград и Шумен ще бъде на следващ етап.

Водещи новини

Още новини