Шишков: По новата Програма за енергийна ефективност ще трябва да се кандидатства наново

Булфото
share

По новата Програма за енергийна ефективност ще трябва да се кандидатства наново. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по време на изслушването му в парламентарната Комисия по енергетика относно Програмата за енергийна ефективност "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I". Той уточни, че съществуват няколко различни изисквания, давайки пример с тези за енергиен клас.

Освен това министърът е одобрил нова наредба, която минимално се различава от старата, за да може всички проекти, които следва да се правят във връзка с новата програма, да са покрити и от новата наредба. Тя ще бъде влиза в деня на обнародване, което се очаква да бъде в петък. Може да се ползват проучванията от старата програмата, но те трябва да се оформят по нов начин. "Малко и да е променено в норматива, всеки трябва да се съобрази", изтъкна министър Шишков.

Започва прием на документи за саниране на жилищата

В Националния план за възстановяване и устойчивост е договорена мярката за саниране към многофамилни жилищни сгради. Еднофамилните ще бъдат санирани чрез новата програма за Развитие на регионите, включително и от старата програма чрез финансов инструмент, обясни служебният зам.-министър на МРРБ Десислава Георгиева, цитирана от БТА.

Водещи новини

Още новини