Започва кандидатстването по процедурата за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради

  • 19 юни 2024 14:20

  • 288
  • 1
Започва кандидатстването по процедурата за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради
© Булфото (архив)

Управляващият орган на Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г. (ПРР) обяви за кандидатстване процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност" по Приоритет 4 "Справедлив преход" на ПРР, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на интернет страницата си.

Основната цел на процедурата е да подкрепи мерки за енергийна ефективност (ЕЕ) на многофамилни жилищни сгради, включително за намаляване на енергийната бедност, в най-силно засегнатите от климатичния преход области Перник, Кюстендил и Стара Загора, както и общините Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа. Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Фонда за справедлив преход (ФСП) и национално съфинансиране.

Брюксел дава приоритет за саниране първо на сградите с най-лоши енергийни показатели

Сред допустимите за финансиране са дейности за: изпълнение на мерки за енергийна ефективност, предписани в енергийното обследване, включително съпътстващи строително-монтажни работи (СМР), които са пряко свързани с енергоспестяващите мерки; СМР дейности, свързани с неотложни мерки в техническия паспорт на сградата, както и мерки за осигуряване на пожарна безопасност и за изграждане/ремонт/подмяна на мълниезащитна и заземителна инсталация, когато са предписани в техническия паспорт на сградата; извършване на обследване за енергийна ефективност и изготвяне на сертификат за енергийни характеристики на сградите в експлоатация; извършване на обследване за установяване на техническите характеристики.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) по процедурата е 196 415 453,80 лв. и се предоставя с краен срок на кандидатстване 19 септември 2024 г. Минималният размер на БФП е 50 000 лв. за едно проектно предложение, а максималният - 9 500 000 лв.

Последвайте канала на

Калина Христова
288 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 14:36

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини