Пирински нападна БСП: Партията вече е свита, авторитарна, една лидерски подчинена организация

share

БСП загуби своята същностна характеристика – отстоявайки ясната лява алтернатива, да покаже, че може да бъде активен консолидиращ фактор в постигането на съгласие за трудни реформи, които да изведат България на друго място от това, на което е сега.

Това мнение изрази пред БНР Георги Пирински, бивш министър на външните работи, дългогодишен депутат в българския парламент и евродепутат, както и бивш председател на парламента.

Според Пирински в партията е настъпил процес на "люспене, чистене, гонене на врага с партиен билет" и подобни разрушителни действия на сегашното ръководство, което е превърнало БСП "от демократична, силна партия, в една свита, авторитарна, лидерски подчинена организация".

Кирил Добрев за Нинова: Лузъри не искам да ме управляват

Георги Пирински смята, че много важно е вътре в партията да се осъзнае, че БСП не може да продължи така да се срива от избори на избори и че "не друг ни е виновен за тия резултати – било машини, било какво ли не"

"Този курс на свиване и затваряне вътре е гибелен." Има известни индикации, че се търси създаването на правителство. Не е изключено такова да бъде конструирано, посочи още той.

По думите му съставът на парламента говори за много разединено общество.

"Това представителство, което беше излъчено, сякаш обрича усилията за по-стабилно коалиционно правителство с ясна програма."

Пирински акцентира и върху необходимостта от нови водачи на листи на БСП, които да предложат "обновена предизборна позиция на партията", за да бъде тя "двигател на доста по-широко ляво взаимодействие".

Водещи новини

Още новини