Ще търсим неруско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Булфото, архив
share

Ще търсим алтернатива на руското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" до 2024 г. Това решиха окончателно депутатите по предложение на ГЕРБ-СДС с гласовете на ГЕРБ, ПП, ДПС, "Български възход" и "Демократична България". "Възраждане" и БСП бяха против. 

Прието беше решение за иницииране на процедура за лицензиране от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) на неруско ядрено гориво.

Проектът на решение предвижда МС, в изпълнение на директивите на ЕС за диверсификация на енергийните доставки, да предприеме мерки за обезпечаване дейността на Агенцията за ядрено регулиране в процеса по преглед на документацията за лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво с цел издаване на разрешение за доставка и зареждане през 2024 г.

"Росенергоатом": Запорожката АЕЦ минава на руско ядрено гориво

Ускоряване на процеса по сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за 5 енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е със срок за първа доставка до април 2024 г., е записано още в решението.

Според Борислав Гуцанов от БСП намесата в работата на АЯР и взимането на политичекски решения в тази посока не е правилно. И поиска представители на Агенцията да дойдат в парламента. 

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев пък отговори, че на енергийна комисия преди дни са били дадени отговори на повечето въпроси, който възникнаха в пленарна зала по време на обсъждането на решението. По думите на Добрев решението на Народното събрание не е намесва в работата АЯР за лицензиране или не на едно или друго гориво, а с решението се възлага на МС да обезпечи дейността на Агенцията.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в енергийната система на страната

Целта е да гарантира, че през 2025 г. ще имаме работеща атомна електроцентрала, както 5-ти, така и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", и да се обезпечи гориво, обясни Добрев.

По време на енергийната комисия преди дни председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски посочи пред депутатите, че за 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" има ядрено гориво до април 2024 г., а за 6-ти блок - до 2028 г., пише "24 часа".

Водещи новини

Още новини