Джамбазки: ЕК дължи отговори за потъпкването на човешки права при границата на Сърбия

Фейсбук
share

Европейската комисия дължи отговори относно потъпкването на основни човешки права от страна на Сърбия. Това написа във Фейсбук съпредседателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки. 

Комисията трябва да разгледа поставените от мен въпроси след скандалния случай с отказ на граничните власти на Сърбия да допуснат български граждани на територията на страната и последвалите черни печати в техните паспорти без никакво логично обяснение. Настоявам за отговори на въпросите какви ще бъдат действията на ЕК, за да бъдат защитени правата на гражданите, получили отказ да влязат в Република Сърбия и дали счита, че се нарушават правата им, след като е наложена забрана за влизане, без реална аргументация?

На 06 ноември 2022 г. се навършиха 102 години от незаконната окупация на Западните български покрайнини, в които влизат Босилеград, Цариброд (Димитровград) и части от Кулско и Трънско. По този повод Културно-информационният център в Босилеград и сдружение „Западни покрайнини“ организираха възпоменание и културна програма. За събитието има организирани групи от ученици, студенти и граждани, които пътуват от #България, за да подкрепят съгражданите си от другата страна на границата. Без никакви логични обяснения, граничните власти отказват да ги допуснат в Сърбия и слагат черни печати на 20 души.

Всичко това е абсолютно недопустимо! Вече над 100 години Сърбия систематично работи за асимилацията и физическото ликвидиране на българите от Западните покрайнини, затова и прави всичко възможно да възпрепятства връзките между хората от двете страни на границата. Недопустимо е държава, която е кандидат за член на #ЕС и продължава своя преговорен процес, да потъпква една от основните ценности на Съюза, каквото е свободното движение на хора.

Сръбските гранични власти не допускат два автобуса с българи, тръгнали да отбележат Деня на Западните покрайнини

Напомням, че Западните български покрайнини са окупирани незаконно през 1920 г. в нарушение на международното право и дори в нарушение на иначе позорния Ньойски диктат. От нашата Родина са откъснати 122 села, а извънтериториалните предели остават над 54 750 българи. Оттогава Сърбия провежда политика на етническо прочистване и геноцид. Това не е първият случай на последователно антиевропейско поведение не само срещу България, но и срещу всички честни българи, които съхраняват националните ценности и се борят за правата и интересите на българското малцинство.

Няма да допуснем непрестанните опити на #Белград за натиск и тормоз над българите в Западните покрайнини, защото защитата на техните права е национална кауза и така ще бъде винаги!

Водещи новини

Още новини