Мая Манолова към Десислава Атанасова: Идея си нямате от здравеопазване

share

Чужди граждани, придобили медицинско образование в България, могат да практикуват медицинската професия в България след полагане на изпит. Друго задължително условие е владеенето на български език и терминология на български език.

Това каза от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в отговор на въпрос на депутата Ваньо Шарков за това как граждани на Русия могат да практикуват медицинската професия в България и как става това в случай на споразумение между двете държави.

Спешната помощ е в колапс. Какво направи министерството на здравеопазването в третата година от управлението на ГЕРБ? Имате възможността да информирате българските граждани за целите, които си поставяте и каква работа е свършена, заяви червената депутатка Мая Манолова. По думиите й министърът на здравеопазването идея си няма какво трябва да направи в бъдеще, затова не пита за това.

Не е зле да качите тази информация на сайта на министерството на здравеопазването. Това препоръча Мая Манолова след изчерпателния отговор на здравният министър. По думите й трябва да има прозрачност в целите и действията на министерството, а в малките населени места здравеопазването се е превърнало в лукс. Мая Маналова посъветва министър Атанасова да се погрижи поне парите, които се вземат от здравни вноски, да отиват в здравеопазването.

По думите на Манолова 380 милиона лв. са задълженията на болниците в момента. Към 31 май 2012 г. е постъпила информация от всички лечебни заведения и общият размер на задълженията на болниците е 347 411 000 лева, а просрочените са 88 300 000 лева, каза министърът на здравеопазването. „Ръководството на министерството предприема мерки за подобряване на финансовото състояние на заведенията. Проблемът в болниците е комплексен”, каза министър Атанасова.

Според нея медицинските стандарти назад във времето може би не отразяват обективно състояние на лечебно заведение, но стандартите са изработени с участие на дружествата, национални консултанти, професионалисти. Има сформирани работни групи, които да оценяват медицинските стандарти, заяви Десислава Атанасова.

Депутатът Мая Манолова заяви от парламентарната трибуна : „За първи път фалират болници, закриха се болници заради задлъжнялост. Какъв е размерът на задълженията и какви мерки ще предприемете? Ако „Пирогов” не отговаря на медицинските стандарти на министерството, значи тези стандарти са сбъркани”.

Водещи новини

Още новини