Социолог: Третият мандат ще отиде при БСП, президентът гледа дългосрочно на участието си в политиката

Булфото (архив)
share

Три седмици след изборите започнаха срещите при президента с парламентарните партии в търсене на яснота относно възможностите за съставяне на правителство. След срещата с ГЕРБ-СДС датата за връчване на първия мандат все още не е ясна. Президентът се опитва да даде повече време на този парламент, за да се свърши някаква работа. Това обясни Евелина Славкова от изследователски център „Тренд“ в ефира на БНР. 

„Вероятно той смята, че много трудно може да бъде сформиран кабинет в 48-то Народно събрание. Това излъчват и политическите партии като послание след изборите. Те се държат предизборно в поведението и говоренето си“, каза още социологът. 

При „Продължаваме промяната“ голямо значение има базата, върху която е създадена и обещанието „да махнем Борисов, да изчегъртаме ГЕРБ“, обясни Евелина Славкова. ГЕРБ са в сложна ситуация и са готови да използват различни варианти, поясни тя.

„Вероятно те ще предложат експертен кабинет, защото знаят, че с ярки политически лица подкрепата ще бъде по-трудна. Но дори да извадят експерти, това не означава, че ще получат подкрепата, която искат от „Продължаваме промяната“ и ДБ. ГЕРБ не искат подкрепа от „Възраждане“ и ДПС, защото това оказва влияние върху имиджа на партията“. 

Започват консултациите при президента

Третият мандат ще отиде при БСП, прогнозира Славкова.

„Президентът се опита да се дистанцира от „Български възход“ и от Стефан Янев. След войната в Украйна много ясно разграничи позициите си, които не съвпадат с тези на  ДБ. Той няма да легитимира тяхното разбиране, давайки им мандат за съставяне на правителство. Въпреки че отношенията му с Корнелия Нинова са влошени, той ще го даде на БСП и това ще е знак към електората на партията. Румен Радев няма да ограничи своите политически действия само в рамките на втория си мандат. Той гледа по-дългосрочно“, отбеляза Славкова. 

Водещи новини

Още новини