Владислав Горанов: Инфлацията не се гаси с раздаването на пари на калпак

БТВ
share

Инфлацията не е причина от нещо - тя е следствие от политики. След ковид и войната в Украйна беше ясно, че ще има инфлация. Можеше да реагираме много по-добре по някои теми и да не допускаме толкова високо ниво на инфлация, но това вече е минало и няма смисъл да сде връщаме назад.  

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият финансов министър и член на ГЕРБ Владислав Горанов, който коментира темата за инфлацията и бюджета за 2023 година.  

Служебният финансов министър: Трябва да ограничим разходите

"Уроците от последните месеци и години сочат, че инфлацията не може да се гаси чрез раздаване на средства на калпак. Помощта трябва да се насочва много по-прецизно, защото се видя, че бюджетът не е много разтеглив. Служебните правителства и последния редовен кабиент направиха така, че дефицитът да нарасне до милиарди, двуцифрено число в милиарди. Никой не е работил и за влизане в Еврозоната. Нито служебните правителства на Радев, ни правителството на Петков. Никой не е бутнал нищо по темата и на милиметър", добави той.  

Асен Василев: Служебният кабинет предлага постна пица за пенсионерите и сочна пържола за строителите

"Дългът е проблем до толкова, че първо - някой трябва да го връща, второ - при какви условия е взет и трето - честно ли е спрямо поколенията. Аз познавам хората в Министерството на финансите много добре и призовавам Асен Василев, като бъде представен проекта за бюджет, да покаже как точно могат да се реализират неговите идеи и къде вижда резерви в приходите", обяви Горанов. 

Водещи новини

Още новини