Вигенин разкри дали има вариант за съставяне на правителство

Нова тв
share

“Това, което толкова мъчително се опитваме да преодолеем вече година и половина - да се откъснем от този авторитаризъм и този олигархичен модел, създаден от ГЕРБ с подкрепата на ДПС, може да се окаже напразно усилие, ако на тези избори допуснем нещата да се върнат обратно. Затова хората трябва да излязат да гласуват.” Това заяви Кристиан Вигенин от БСП в ефира на Нова тв.

На въпрос дали съществува вариант за съставяне на правителство в това Народно събрание, което социалистите биха подкрепили, той отговори: „Теоретично сигурно съществува такъв вариант, но ние имаме програма, която при всички случаи първо трябва да я видим. И второ, това очевидно трябва да бъде правителство без ГЕРБ и ДПС“. По отношение на евентуална коалиция с „Възраждане“, той каза: „Може да се разсъждава върху вариант за някаква подкрепа, без участие“.

“Едно е да имаш доброто желание нещо да се промени, но друго е да можеш да преодоляваш това тежко наследство в управлението. БСП показа, че знае как да се случват нещата и имахме план в това управление, допълни той. 

Нинова: Очаквахме по-висок изборен резултат, но оставка няма да подавам

По неговите думи левицата е била стабилизиращ фактор в правителството: “А сега, с ясни послания, план, политики и компетентни личности в парламента, а и в бъдещето управление, ако сме по-силни, ще имаме по-силно управление, което по-целенасочено да работи по новата посока на развитие на България”, категоричен е Кристиан Вигенин. 

"Не очаквайте при така сформираното Народно събрание БСП да поема същата отговорност. Надявахме се на по-добри резултати, но не можем да наречем и тези провал. По-малко гласове имаме в сравнение с други избори, но това е неще, на което можем да стъпим и работим за следващия вот", смята той.

 

Водещи новини

Още новини