Президентът Радев: Интерконекторът вече променя решително енергийната карта на Европа

Novini.bg
share

Най-после. Дълго преди Шекспир да напише "Всичко е добре, когато завършва добре", българите разбираха колко е добро това изкаване. Сигурен съм, че днешното събитие не е само една церемония за откриването на Интерконектора. Това зави президентът Румен Радев по време на церемонията за откриване на газовата връзка между България Гърция. 

Вече има физическо измерение. Отдавна чакахме този Интерконектор. Не беше лесно да го постигнем, няколко правителства бяха сериозно ангажирани с този проект. Сега е моментът да изразя своята благодарност към екипа на ИГБ. Трябва да осъзнаем колко е важно да повишим капацитета на нашите страни. Интерконекторът беше изграден като ново поколение газапровод и вече променя решително енергийната карта на Европа. Имаме реален газов поток от Азербайджан, отбеляза Радев. 

Ние наистина ще получим реална диверсификация. Това не е просто инфраструктурен проект, а символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион. България разраства капацитета на газохранилището си в Чирен, за да подкрепи нашите съседи за по-добър баланс, каза още държавният глава. 

Фон дер Лайен на откриването на Интерконектора: Днес започва нова ера за България и Източна Европа

Благодаря на всички премиери и президенти, защото демонстрираме увереност и съвместен отговор на нарушените доставки на газ и растящите цени. Войната в Украйна промени сериозно и бързо начина ни на мислене, усещането ни какво е съседство, солидарност. Веднага след прекъсването на доставките на руски газ за България трябваше да реагираме на тази криза. Ценим подкрепата на нашите съседи, които ни осигуриха достъп до техните доставки. Днес ключът за успеха е в съвместни проекти, свързаност и интеграция във всички измерения, допълни президентът Радев. 

Следващите стъпки са за българската ядрена електроцентрала. Новите мощности да бъдат подкрепени. Имаме дълги години опериране на нашата АЕЦ. Кризата ни кара да бъдем заедно, посочи още Радев в изказването си. 

Водещи новини

Още новини