Служебният министър на правосъдието представи реалистични и необходими приоритети

share

"Имаме реалистични и необходими приоритети, които трябва да бъдат изпълнени сега". Това заяви на брифинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Приоритетите, които сме си фиксирали, извън текущата дейност, са 5 на брой". Той представи екипа си за следващите месеци-заместник-министри на правосъдието ще бъдат: Мария Павлова, Юлия Ковачева ,Емил Дечев.

Той посочи като основен приоритет подготовката на законите по Националния план за възстановяване и устойчивост, които са условие за втория транш на плащане, който представлява повече от 700 млн. евро.

Вторият приоритет за Зарков и служебното министерство е ефективната реализация на закона за съдебната власт, с който на европейските делегирани прокурори, се предоставя администрация. 

Министър Зарков: Служебното правителство ще подготви редица закони, свързани с Плана за възстановяване

Днес влизат в сила последните изменения в Закона за съдебната власт, с които на европейските делегирани прокурори се предоставя администрация. Министерският съвет трябва да предостави на Висшия съдебен съвет сграда за европейските прокурори.

Като следващ приоритет, министър Зарков отбеляза работата по проекта за строеж на нов затвор. Той посочи, че по някои параметри ще има преразглеждане на проекта.

"Създаване на съвет за криминологически изследвания към министерство на правосъдието. България е единствената страна в ЕС, в която такъв съвет не функционира, макар че страната ни има с какво да се гордее по отношение на науката криминалогия", каза Зарков. 

"Темата Шенген също е част от приоритетите ни. Това е изключителна важна тема за нас. Поставяме в дневния ред тази тема", допълни още той.

"През последните години в обществото ни затихна тази тема, а това е въпрос с огромно практическо значение за всеки български гражданин и бизнеса", заяви служебният правосъден министър.

 

Водещи новини

Още новини