Мая Манолова: ГЕРБ правят театър, в който не е ясно кой каква роля играе

share

Във Висшия съдебен съвет ще отидат хора, които ще обслужват други интереси, не на обществото.

Това заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков при обсъждането на върнатите с вето промени в Закона за съдебната власт.

"Не казвам, че ще се създаде по-добър Висш съдебен съвет (ВСС) с промените в закона. Това ще зависи от тези, които номинират и избират членовете. Особен интерес вече към участие в работата на ВСС, на Инспектората с висок професионализъм и морални качества няма. Ще отидат хора, които ще обслужват други интереси, не на обществото", коментира депутатът.

Съпредседателят на ПГ на Синята Коалиция Иван Костов заяви, че хората във Висшия съдебен съвет имат инструментите и правомощията да носят своята отговорност. "Въпросът за привилегиите е страничен въпрос. Всички мотиви стават на нивото на материалното благополучие. Възможно ли е някой да изпълнява важна, висока обществена функция, движен от ниски мотиви", попита Костов.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова заяви: "Надявам се президентът да проумее, че с приемането на неговото вето се въвежда един много по-лош режим. Ако вашето мнозинство даде възможност на инспекторите и членовете във Висшия съдебен съвет (ВСС), връщайки се в съдебната система след изтичане на мандата, да заемат с една позиция по-висока, то ветото им дава неограничена възможност за скок в кариерата. Вие казвате, че един член на ВСС, който е бил обикновен следовател, след приключване на своя мандат може да поиска скок в кариерата като прокурор". Според Манолова се показва тотално непознаване на правната система или "театър, в който не е ясно кой каква роля играе".

Народният представител от ПГ на партия „Атака” Павел Шопов каза, че ветото на президента обсъждането в пленарна зала са безсмислени. "Както от ГЕРБ могат да пазаруват депутати, кметове и други представители на властта от други политически сили, сега могат да направят това и с членовете на Висшия съдебен съвет. Този път от ГЕРБ удариха на камък, защото във ВСС се оказаха здрави партийни другари и не се подадоха на натиск, защото не сработи схемата – сегашният ВСС да избере послушния избран от ГЕРБ главен прокурор", коментира Шопов.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Христо Бисеров заяви от парламентарната трибуна: "За съжаление първото президентско вето ще се помни като поръчано вето – поръчано от управляващата партия. Този политически акт за узаконяване на кариерни бонуси беше насочен не към това да се създаде по-качествен ВСС, защото ако това беше така, текстът щеше да спре до тук, както беше в първоначалния му вид. Тази поправка беше насочена към създаването на механизъм за влияние върху поведението на членовете на сегашния ВСС. Този текст трябва да бъде отхвърлен, ние за четвърти път ще гласуваме срещу него".

Водещи новини

Още новини