На ход сега е Румен Радев

Bulphoto/архив
share

След като вчера опозицията свали кабинета с успешен вот на недоверие и правителството на Кирил Петков е в оставка, на ход сега е президентът Румен Радев.

Дотук се стигна след като „Има такъв народ“ се разграничиха от управляващата четворна коалиция. Въпреки, че имаше шестима депутати, отцепили се от партията, няколко гласа не достигнаха на управляващите да съберат нужните 121 гласа, за да останат на власт.

Предстои да насрочат консултации с парламентарно представените партии преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. 

Кабинетът "Петков" падна! Вотът на недоверие мина

След консултациите за това може ли 47-ото Народно събрание да излъчи нов кабинет, държавният глава трябва да връчи първия мандат за съставяне на ново правителство на най-голямата парламентарна група - "Продължаваме промяната". 

Според направените заявки до момента този мандат ще получи премиерът в оставка Кирил Петков.

Той ще има 7 дни, за да състави структура на правителство. 

При неуспешен опит възможността да състави кабинет ще получи втората по численост парламентарна група -ГЕРБ-СДС.

Ако и този мандат не бъде реализиран, президентът ще трябва да избере на коя от останалите парламентарни групи да връчи третия мандат.

Ако и третият опит е неуспешен, Радев ще трябва да назначи служебен кабинет, да разпусне 47-мото НС и да насрочи нови избори.

Най-ранната възможна дата за предсрочен парламентарен вот е последната  седмица на септември или през октомври.

Водещи новини

Още новини