Предлагат от 2023 г. социалните помощи да са според линията на бедност за годината

bulphoto (архив)
share

Социалните помощи вече ще се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, а не както досега според така наречения гарантиран минимален доход - това предвижда проект за промени в Закона за социалното подпомагане, който ще бъде обсъден на заседание на парламентарната социална комисия. Проектът е внесен от Министерския съвет.

Промените трябва да влязат в сила на 1 януари 2023 година.

Според действащите сега разпоредби на закона месечните, целевите и еднократните социални помощи се определят на база на гарантирания минимален доход. Размерът му се определя от Министерския съвет и от 2018 година е едва 75 лева. Официалната линия на бедност за 2022 година е 413 лева, предаде БНР.

Правителството реши: Минималната пенсия ще се повиши на 467 лв. от 1 юли

Обвързването на социалното подпомагане с линията на бедността ще увеличи както обхвата на подпомагането, така и размера на помощите.

Промените предвиждат съкращаване от една година на шест месеца на срока, в който безработните, отказали участие в програми за заетост, се лишават от месечни помощи.

За реализиране на предлаганите промени ще са необходими малко над 70 милиона лева за 2023 година, близо 105 милиона за 2024-та и 125,4 милиона лева за 2025 година.

Депутатите от социалната комисия ще обсъдят и два проекта за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, внесени от ГЕРБ и "Продължаваме промяната" и които засягат удължаване на срока на експертните решения на ТЕЛК.

Водещи новини

Още новини