Румен Радев пристигна в Латвия за срещата на върха на инициативата "Три морета"

Булфото (архив)
share

Президентът Румен Радев пристигна днес на посещение в Република Латвия по покана на латвийския държавен глава Егилс Левитс, който е домакин на двудневната среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета". 

В рамките на събитието в столицата Рига, Радев ще участва в президентския панел на форума, ще се включи в дискусия на президентите и ръководителите на делегации като част от съпътстващия инициативата бизнес форум. Също така се очаква държавният ни глава да проведе двустранни срещи със свои колеги. Важен фокус на срещата в Латвия ще бъдe влошената среда в сферата на сигурността вследствие на войната в Украйна и новите предизвикателства пред страните от региона. Страните-участнички ще обсъдят възможностите и перспективите за приобщаване към проектите, развивани в рамките на инициативата, на Украйна и други страни от Източното партньорство и Западните Балкани.

Инициативата "Три морета" е създадена през 2015 г. и обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж. Стратегически партньори на инициативата "Три морета" са Европейската комисия, Германия и САЩ, информира БТА.

Латвийското председателство си е поставило за цел осъществяване на практическите измерения на сътрудничество между страните от Инициативата "Три морета", за да се гарантират сигурността и реалната свързаност на хората в региона по устойчив начин, разясни Андриш Тейкманис, ръководител на канцеларията на президента на Латвия, който се включи чрез видео връзка в конференция на тема "Три морета: иновации и енергийна сигурност”, провела се по-рано този месец в София.

До момента инициативата "Три морета" е имала шест срещи на върха: през 2016 в Дубровник, през 2017 във Варшава, през 2018 в Букурещ, през 2019 в Любляна, през 2020 в Талин и през 2021 в София. 

На 8 и 9 юли 2021 г. президентът Румен Радев беше домакин на шестата среща на високо равнище на инициативата "Три морета" в българската столица. По време на форума той проведе редица двустранни срещи, сред които с председателя на Надзорния съвет на Инвестиционния фонд към инициативата "Три морета" Беата Дашинска-Музичка, с президента на Словения Борут Пахор, президента на Полша Анджей Дуда, с министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович. Като важен приоритет тогава бе очертана свързаността в сферата на науката, образованието, технологиите и иновациите.

В края на форума президентът Румен Радев предаде председателството на инициативата на латвийския си колега Егилс Левитс, посочвайки, че тя е израз на общата политическа воля да се работи за ускореното развитие на региона чрез подобрена транспортна, енергийна и инфраструктурна свързаност, чрез стимулиране на публично-частните партньорства, чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие.

Водещи новини

Още новини