Премиерът Петков: И пред канцлера Шолц повторих нашите три изисквания към РСМ

share

България и Германия са стратегически партньори. Нашият стокооборот надхвърля 10 млрд. Германия е най-големият партньор на България в ЕС и днес обсъдихме как може да развием още търговията между двете държави.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет министър-председателят Кирил Петков след срещата му с германския канцлер Олаф Шолц.

"Обсъдихме и енергийната независимост, както и войната в Украйна. Само единни ще можем да постигнем енергийна независимост и да да се противопоставим на сянката, която е надвиснала над Европа", добави българският премиер.

Премиерът Петков категоричен: България има три ясни изисквания, за да вдигне ветото за влизане на РСМ в ЕС

"Разбира се обсъдихме и темата Северна Македония. И двете държави сме заявили ясно, че Западните Балкани трябва да влязат в ЕС. Днес отново повторих пред канцлера Шолц нашите три условия и изисквания, за да вдигнем ветото. Искаме европейски гаранции за нашите условия. Първото е българите да бъдат включени в Конституцията на РСМ. Второт е да се спазва рамковата позиция, приета от българския парламент. И трето - РСМ да спазва Договора за добросъседство. Двете правителства продължаваме да работим заедно по тази тема", категоричен бе премиерът Петков.

"Абсолютно подкрепяме членството на Финландия и Швеция в НАТО. Мисля, че бях един от първите премиери, които изказах подкрепа в Туитър за тяхното членство. Финландия и Швеция трябва да бъдат част от общата европейска сигурност", отговори на журналистически въпрос министър-председателят Кирил Петков.

Водещи новини

Още новини