Андрей Гюров: Въпросът за вдигане на ветото на РСМ не трябва да бъде подлаган на референдум

Булфото
share

"Винаги сме казвали много ясно, че от българския национален интерес и от европейски интерес е Западните Балкани да бъдат приобщени в европейското семейство". Това отбеляза в интервю за БНР председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1368

"Това беше и приоритет на Българското председателство на Европейския съюз и ние работим усилено в тази посока. Трябва да направя разграничението между говорене за интеграция и работене за интеграция. Мисля, че тук контрастът между предишното и сегашното управление е наистина ярък. В последните месеци се постигна много за напредъка на отношенията в сравнение с последните години, където бяхме просто в една изчеквателна позиция, едва ли не очаквайки този процес да се провали", заяви той.

Според Гюров въпросът за вдигане на ветото за присъединяване на РСМ към Европейския съюз не трябва да бъде подлаган на референдум: "Едно вдигане на ветото зависи от наистина конкретни действия и гаранции от страна на Европа и от страна на Република Северна Македония. Ако има такава промяна в позицията, тя трябва да стане след общо решение на парламента, в коалицията и дори извън коалицията в рамките на Консултативен съвет по национална сигурност".

Първан Симеонов: Въпросът със Северна Македония е шансът на това правителство да покаже характер

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната“ подчерта, че има промяна в тона на разговор между коалиционните партньори и комуникацията е подобрена в последните седмици.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1368

Водещи новини

Още новини