Красимир Каракачанов: Скопие се държи така, все едно България кандидатства за ЕС

Кадър: Нова телевизия
share

Фактът, че Кирил Петков и приближеният му екип водят собствена политика е неоспорим. Това коментира в предаването „Карай направо” по Нова телевизия почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов във връзка с ветото ни на Република Северна Македония.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1242

„Последният Коалиционен съвет беше поредният опит на Кирил Петков по някакъв начин да придума коалиционните си партньори, защото след два дни трябва да ходи в Париж да се среща с Макрон. Иска явно с нещо да се похвали”, подчерта той.

По думите му проектът за самолетна линия до Скопие е било ясно още от началото, че ще бъде фиаско, като отчете, че няколко пъти „други ентусиасти” са го пробвали. „По-голям успех щеше да има авиолиния София-Видин”. И допълни, че премиерът го е направил „в опитите си да се хареса навън, някой да го потупа по рамото и да се снима с него”.

Почетният председател на ВМРО засегна и приемането на еврото: „За да те потупат в Брюксел, без обществено обсъждане и дебат в обществото, натрисаш на българската икономика в тази криза еврото. Айде да проучим опита на Германия, Гърция и на други държави и да видим какво се случи с гражданите”, апелира той.

Каракачанов отчете, че по договора със Северна Македония не е изпълнено нищо за пет години. „Скопие явно не желае да изпълнява този договор. Смята, че след като има подкрепата на няколко международни фактора, България е длъжна да клекне”, категоричен е Каракачанов.

„Вижте реакциите на скопските политици. Те се държат все едно, че ние кандидатстваме и им се молим, а не те. Едва ли не вече въпросът е стигнал дотам, че те ще ни обявят война, защото ние сме някакви изнудвачи. В Скопие се намират крадците на българската история”, смята той.

Каракачанов е на мнение, че досега нито едно българско правителство не си е позволило лукса да се опита да излъже обществото и да заобиколи българския народ и неговите интереси. „Това, което се опитва да направи сегашният министър-председател”, добави той. 

Според него партньорски държави са готови да загубят общественото мнение в България, за да си прекарат техния интерес в Македония, Албания и Косово. „Не ни натискат само за Македония. Това, че сме членове на НАТО и ЕС не означава, че трябва да ходим със свалени гащи”, смята той.

Почетният председател на ВМРО обясни, че ако е бил на мястото на Кирил Петков е щял да прекрати разговорите с Република Северна Македония заради липсата на действия по договора.

„Когато сте готови да изпълните условията или сте ги изпълнили, заповядайте - продължаваме да разговаряме. А не да ходим да се молим”, заключи Каракачанов. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1242

Водещи новини

Още новини