Биков и Боршош с искане за сградата на Младежки театър, пишат на премиера и министър Атанасов

Колаж: Novini.bg/ Булфото
share

Преди две седмици, на заседанието на Комисията по културата и медиите в парламента, призовах министъра на културата Атанас Атанасов да не изоставя Младежкия театър в борбата му да запази собствеността си от набезите на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Получих уклончив отговор, който внушаваше, че директорът на театъра сам трябва да води битката с КЕВР. Все едно Младежкият театър не е част от духовните и материални активи на Министерството на културата, пише във Фейсбук Тома Биков от ГЕРБ-СДС. 

Днес актьорите от театъра вече са обявили, че ще излязат на протест, за да защитят помещението, което вместо сцена за детски представления ще бъде превърнато в офис на КЕВР.

Редно е най-после министърът да вземе публично отношение по този въпрос и да защити театъра и поверената му култура.

Мирослав Боршош също с отворено писмо към Петков в подкрепа на сградата на Младежки театър 

Отворено писмо в подкрепа на Младежки театър „Николай Бинев“

Уважаеми господин Петков,

Както каза поетът Иван Ланджев по случай 24 май: „Езикът умее да отсява – особено когато има за помощник времето. Затова обикновено, без да се замисляме, казваме „по времето на Яворов“ и не се сещаме за министрите по това време.“.

Нека не допускаме съвремието ни да се запомни със заличаването на местата, където хората на изкуството могат да работят и да творят!

С отнемането на част от пространството на Младежки театър „Николай Бинев“, Вие всъщност ще отнемете част от културното пространство на София и от смисъла на театъра в България, а това е недопустимо. Традициите и ролята на този театър заслужават Вашата подкрепа, а не той да бъде ограбван от чиновници.

Призовавам Ви незабавно да прекратите посегателството.

В очакване на Вашето решение,

Мирослав Боршош

Заместник-кмет по култура на град София

Водещи новини

Още новини