БСП се дърпа за еврото, иска първо доклад и дебат по темата

Novini.bg
share

Позицията на БСП е категорична – БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната, но тук трябва да уточним, че всяка страна-кандидат преценява кога и при какви условия ще стане член на Еврозоната. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от БСП Румен Гечев, предаде репортер на Novini.bg

Той обясни, че Швеция и Дания са провели референдум по този въпрос, в резултат на който са взели решение да не влизат в Еврозоната. По думите му Унгария, Чехия и Полша също не възнамеряват да приемат еврото в близките години.

Кръгла маса за инфлацията и приемането на еврото ще се проведе на 31 май

Българите трябва да си направим точно сметката за това какви предимства бихме имали и какви ще са предизвикателствата, ако влезем в Еврозоната. Решението на България кога да влезе в Еврозоната трябва да бъде на базата на внимателен и детайлен анализ, допълни Гечев.

Хърватия въвежда еврото от 1 януари 2023 година

Социалистът бе категоричен, че политическото ръководство на партията няма да подкрепи приемането на единната европейска валута у нас, докато не се запознае с двата доклада на финансовото министерство и БНБ по темата и тя не бъде подложена на експертен дебат.

От своя страна колегата му от БСП Георги Свиленски коментира, че от партията подкрепят идеята за свикване на КСНС при президента по темата със Северна Македония. Той увери журналистите, че спрямо БСП и коалицията не е бил указван натиск отвън за бързото разрешаване на спора с РСМ.

Премиерът Петков: Ще говоря с президента и ще му обясня защо е добре да свика КСНС

Водещи новини

Още новини