Лорер: Антиинфлационният пакет от 2 млрд. лв. на правителството не е самоцел, а грижа за българите

БНТ
share

Антиинфлационният пакет от 2 млрд. лв., който "Продължаваме промяната" предлага за обсъждане не е самоцел, а необходима грижа за българските граждани и българската икономика. Грижата за хората е втакана в политиките на това правителство от ден 1. Не бива да има изненада, че ние реагираме с десни мерки в помощ на икономиката. Това заяви пред БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. 

Мерките могат да влязат, след като коалиционните партньори ги приемат, като част от тях могат да имат и законодателен ефект, каза още той. 

Лорер посочи, че българската икономика нараства през първото тримесечие. 

"Доходите на хората трябва да нараснат над размера на инфлацията. Не харчим много, а инвестираме в България."

Макроикономически България е най-добре от всички държави и можем да си позволим още заеми, съобщи министър Лорер. "Течовете са течове, защото са изтекли, не сме имали и прокуратура. Сега разчитаме на Европрокуратурата, за да разследва корупционните практики."

На нас ни се иска това да е последния антиинфлационен пакет, но зимата беше тежка, възможно е след няколко месеца да има нови мерки, коментира министърът на иновациите и растежа. 

Българските пенсионери са наша грижа от ден ден, категоричен бе министърът. 

Правителството готви увеличение на пенсиите

Даниел Лорер уточни, че основната тежест на "Продължаваме промяната" е, че основната данъчна ставка не трябва да се пипа. Данък ДДС може да се пипа само и единствено в онези сегменти, в които крайната цена може да се усети от крайния потребител. Цената на хляба трудно може да бъде променена с променено ДДС и властта не вижда икономическа обоснованост да се намалява цените на нерегулираните стоки.

Запитан за последния пост на Слави Трифонов, в който той критикува и задава въпроси на правителството, Лорер каза: Звучи ми като мрън-мрън! 

Слави Трифонов зададе редица въпроси на коалиционните си партньори

Единственото, за което се притеснявам е България да не остане без управление с война на няколкостотин метра от нас, допълни той за думите на Трифонов и заплахите за напускане на коалицията. 

Припомняме всички мерки на правителството:

Правителството ще компенсира високите цени на тока: 80% от повишението на цената над 200 лв. ще е без таван

Водещи новини

Още новини