От ПП предлагат голямо повишение на пенсиите, намаляване на ДДС на парното и помощ за семействата

share

ПГ на „Продължаваме промяната“ предложи пакет от 14 антикризисни мерки, които да облекчат гражданите и бизнеса, предаде репортер на Novini.bg.

Председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров уточни, че мерките са на стойност 2 млрд. лева. Той уточни, че това са средства, които са осигурени от допълнително събраните приходи в бюджета и с тях няма да се застраши финансовата рамка на бюджета.

Правителството ще компенсира високите цени на тока: 80% от повишението на цената над 200 лв. ще е без таван

„Тези мерки ще бъдат предложени на утрешния лидерски съвет и ще настояваме да бъдат включени в общия пакет мерки на правителството.

„На първо място предлагаме едно сериозно увеличение на пенсиите. Тези средства ще изпреварят инфлацията. Другото основно нещо, което искаме да направим е да осигурим по-голяма справедливост. Предлагаме да се вдигне максималният праг на пенсиите на 3400 лева от 1 юли. Това ще бъде един стимул за осигуряващите се. От 1 октомври искаме да се направи едно преизчисляване на пенсиите по швейцарското правило. То ще засегне всички пенсии“, обяви Гюров. Така минималната пенсия скача от 370 на 450 лв. от юли и пропорционално нарастване на всички пенсии (с 21,6%).

„За работещите родители предлагаме да се увеличи данъчното облекчение от 450 на 600 лева за едно дете и от 900 на 1200 лева за две деца“, допълни той.

Освен това се предлага и финансово компенсиране на крайните потребители на горива – до 50 литра потребени горива на месец. „Предложили сме няколко варианта. Намаляване на ДДС на парното от 20 на 9%, така че всички потребители да усетят мярката в сметките си“, уточни той.

Внася се и искане за дерогация за повишаването на прага за регистрация по ДДС, като прагът да се покачи от 50 000 лева на 100 000 лева. Това ще облекчи мнго малките бизнеси в България, които се борят с всички икономически трудности в момента. Тази стъпка ще намали административното им бреме", смята от ПП.

Водещи новини

Още новини