Експерт: Възможно е Русия да прибегне до използване на тактическо ядрено оръжие

Pixabay
share

Посещението на Кирил Петков в САЩ е доста важно, поради простата причина, че мястото, където то се състои, е Вашингтон. Това подчерта в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" политологът и експерт по международна сигурност и управление на конфликти Искрен Иванов.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13390

Кирил Петков е на работно посещение в САЩ

"Аз лично смятам, че един такъв формат е доста закъснял, тъй като виждаме, че тези форма, които се провеждат в Европа, в рамките на НАТО, са просто стратегически и не дават някакви конкретни насоки по какъв начин трябва да се процедира от тук нататък във входа на войната в Украйна. Не очаквам някакви сериозни промени в политиката на Запада или някакви конкретни решения, по-скоро срещи на четири очи, неща, които лидерите да си кажат и които ще си останат между тях. Конкретно по отношение на войната в Украйна не смятам, че ще се вземат някакви сериозни решения, освен отново да се дадат насоки за санкции и други такива аспекти на външната политика, които могат да повлияят на Русия във входа на конфликта. Говоря конкретно за Мюнхенската конференция по сигурността. В момента и Съединените щати, и техните съюзници се опитват всячески да залагат на една политика, която е политика на мултилатерализъм, тоест правят такъв тип междуправителствени формати в рамките, на които да се вземат конкретни решения как ще се процедира спрямо Русия".

Москва е започнала да разиграва симулативни атаки с ядрено оръжие

Политологът изрази притеснение, че в един момент стратегическите ресурси и на Запада, и на Русия ще започнат да привършват и е възможно да се прибегне до използване на тактическото ядрено оръжие: "Когато стратегическите ресурси се изчерпят, единствената алтернатива за това Русия окончателно да спечели тази война, каквато цел си е поставил Путин и преследва, остава тактическото ядрено оръжие. Ние не трябва да гледаме на това като някаква далечна перспектива, защото вече има сведения, че Русия изчерпва стратегическите си ресурси".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13390

Водещи новини

Още новини