Антоанета Цонева: България като член на НАТО трябва да брани свободата на Украйна

Кадър NOVA
share

Тази вечер ще има политически съвет, на който да се обсъдят детайлите. Премиерът ще представи какво украинската страна е поискала от нас. Ние от ДБ сме категорични, че трябва да застанем до Украйна - до нея с всички нейния искания и военни нужди. Ние като европейска страна и член на НАТО трябва да браним свободата на Украйна. Това заяви Антоанета Цонева от ДБ в студиото на Нова телевизия.

Тя уточни, че има три проекта за решения за помощ за Украйна. Проектът на ДБ включва военна и технологична помощ: “Ние ще настояваме тази формулировка да бъде приета от парламента”. По думите ѝ търпеливата позиция на ДБ е дала резултат, защото другите партньори са приели позицията на коалицията.

“Не искаме държавата ни да изглежда малка и неспособна пред целия свят”, категорична беше Цонева.

Извънреден коалиционен съвет за военната помощ за Украйна

“Не може да имаме коалиция, конструирана около шантаж. България вече е нападната. Нашият газ вече е спрян и това трябва да бъде отбелязано. Едностранно договорите ни са променени и ние отказваме да приемаме това и да плащаме в рубли”, обясни тя.

Цонева подчерта, че България трябва да действа спрямо своите позиции по договори, а не спрямо страх. Според нея са допустими широки мнозинства в парламента по теми като помощ за Украйна. Тя отрече страната ни да има правителство на мнозинството след утрешното гласуване за изпращане на военна помощ на Украйна.

Тя припомни, че ДБ е първата политическа сила, взела отношение по кланетата в Буча.

Водещи новини

Още новини