Нинова заговори за актуализация на бюджета и разкри най-големите проблеми в коалицията

share

Правителството успя да преведе страната през няколко кризи и то в най-тежките зимни месеци. За изтеклите няколко месеци бяха водени сериозни политики. Те струваха на бюджета 4 млрд. лева, които стигнаха до всички хора и се върнаха в икономиката. Вторият голям успех за нас е приемането на бюджета за 2022 година. С него показахме грижа за най-засегнатите части на обществото. Показахме грижа към младите хора и смейства. Показахме грижа към здравеопазването, образованието.

Това заяви на брифинг министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова. Тя даде оценка на работата на кабинета за първите 100 дни и обяви за какво ще работят социалистите.

Нинова: България не изнася оръжия за Украйна

"Първата слабост в правителството - липсата на по-добра комуникация при взимането на решения. Трябва да преодолеем тази слабост, защото иначе излъчваме различни послания, което показва слабост, а ние искаме точно обратното - силно управление на България. Трябва да има много силно законодателство. Трябва да почнем да се готвим и за актуализация на бюджета, защото инфлацията вече изяде средствата на хората. Според нас разговорите трябва да започнат още утре. Ще поставим на масата предложение за слагането на таван на цените на някои енергоносители и храни. Тази практика я има в Испания. Държим на преизчисляване на пенсиите и подобряване на данъчната система, което също да подпомогне хората. Ще поставим тези въпроси още утре пред коалиционните партньори. Нещото, което може да разклати управлението, са цените. Трябва да действаме. От ГЕРБ продължават с грубите лъжи и спекулации, че Сребърният фонд е изчезнал и се е стопил. Няма такова нещо. Сребърният фонд си е на мястото и даже се е увеличил с 250 млн. лева", разкри тя.

Кристиан Вигенин: Изпращането на оръжие в Украйна е ангажиране в конфликта, българите не желаят това

"Другите три проблема в коалицията са оръжията за Украйна, членството на Северна Македония в Европейския съюз и избора на главен гуверньор на БНБ. БСП категорично се обявява против изнасянето на оръжия за Украйна. Ние искаме войната да спре. Няма как, като предоставяме оръжия на едната страна войната да приключи. Нито министър, нито депутат от БСП ще подпише или гласува документ, с който ще се позволи България да изнесе оръжия за Украйна. За Северна Македония също сме категорични, че преговорите за присъединяване към ЕС трябва да започнат само след като Скопие изпълни своите задължения по договора за добросъседтсво. За БНБ също винаги сме казвали, че кандидатурата трябва да е надпартийна и професионална. Ще продължим да убеждаваме нашите коалиционни партньори да оттеглят кандидатурите си и да се обединим около обща такава", категорична бе Нинова.

Водещи новини

Още новини