Николай Василев: Бюджетната политика е като при Жан Виденов

  • 18 април 2022 14:50

  • 1074
  • 4
Николай Василев: Бюджетната политика е като при Жан Виденов
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Това е най-популисткото правителство на прехода в България, каза пред БНР Николай ВасилевНиколай ВасилевНиколай Василев Василев е български политик от Националното движение „Симеон, бивш министър на икономиката.

Той беше категоричен, че не подкрепя нищо от бюджетната политика на правителството на Кирил Петков:"С много голяма скорост стигнахме дотам, че за месец изхарчихме половината от фискалния резерв и останахме с около 250 млн. лева над неприкосновения резерв, което са разходите на държавата за един работен ден напред. Трябва да се мисли за един мандат напред, а ако Министерството на финансите не може да планира за един ден напред, не знам какво да мисля".

По думите на Василев правителството подстрекава очакванията на хората, че ще се увеличават разходите за подкрепа и субсидии: "Това е политика, която е изпробвана в България по времето на Виденовата зима, изпробвана е във Венецуела и винаги накрая резултатът е един и същ. Аз затова не подкрепям бюджетната политика и бюджетната прогноза на това правителство. ... Сега всяка година ще вземаме толкова дълг, колкото завари държавата след Тройната коалиция, т.е. всички кризи натрупвани преди това. ... Като гледам този бюджет, той е много по-щедър и по-харчещ от бюджета на Виденов навремето, който беше най-щедрият бюджет в историята на България. И не мога да разбера как това правителство с около 69 млрд. лева тази година не му стигат парите. Това е лошо управление и липса на визия.".

Според Николай ВасилевНиколай ВасилевНиколай Василев Василев е български политик от Националното движение „Симеон управляващите "вярват, че колкото по-големи са бюджетните разходи, колкото са по-големи дефицитите и по-големи дълговете и колкото повече бюджетни актуализации се правят всяка година, толкова по-добре, а краят е един и същ". 

МФ подготви средносрочната бюджетна прогноза за периода 2023-2025 година

Като "огромна глупост или огромна грешка" определи бившият министър на икономиката планираното от Асен Василев до края на мандата да няма да се увеличава минималната работна заплата: "Това няма да се случи така и още тази годината минималната заплата ще бъде коригирана, както и всички години след това. Защо пишат така в прогнозата - нямам представа. За мен това е грешка".

Василев постави индиректно въпрос към министъра на финансите за похарчени от правителството 9 млрд. лева в края на 2021 година, като попита за какво са дадени. 

Бившият министър на икономиката упрекна правителството, че няма никаква икономическа политика и няма представа как да привлече български и чуждестранни инвестиции, как да помогне на бизнеса: "Цялата реторика е лявопопулистка и тя е антибизнес".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1074 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
румен гечев - експертът по хиперинфлация

2022.04.18 | 15:28

4
е нали аз пак съм ТУК, в постболшевишкото правителство на бесепе.дерастките отрочета как няма да е като при моЕ приАтел жан -глупака!
????

2022.04.18 | 15:18

1
"Другарю" Василев,а при "другарят" Борисов,КАК беше?!
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2022.04.18 | 15:27

3
Ти на майка си в г.ъзъ ли беше през последните години та задаваш олигофренни въпроси, бе болшевишки боклуко?!
Диди

2022.04.18 | 15:18

2
Ти какво очакваш на власт са децата на комунделите

Добави коментар

Водещи новини