Gemcorp нажежи парламента: Скандал между ГЕРБ-СДС и Кирил Петков

Novini.bg/ Булфото
share

Г-н Кирил Петков, с вашия английски, трябва вече да сте прочели разследванията във "Файненшъл таймс" за Gemcorp. В тази връзка, с коя фирма подписахте меморандум - Gemcorp Capital LLP или с Gemcorp Holdings Limited, с която и руската компания твърди. С руската или с офшорката подписахте? Втората компания, която твърди, че е подписала с вас, е офшорка. Така започнаха въпросите към премиера Кирил Петков от Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС. 

За да успокоя опозицията, това което подписахме е писмо за намерения за инвестиции в България. Няма задължителен ефект. Когато подписахме, проверихме дали имат руски инвеститори, в този момент те няма руски инвеститори. В момента съм разпоредил пълна 5-годишна проверка за инвеститорите им, за да вземем решение.  

"Няма да подпишем договор при съмнения", коментира премиерът. 

Нова проверка на ДАНС в компанията Gemcorp

Лошо е да не знаете с кого сте подписвали меморандум, то така беше обявено, отговори Трифонова. Меморандум или писмо подписахте? На кого и кога възложихте проверка за финансовите активи на една офшорка. Коя служба проверява? Понеже никой не е над закона освен вие, дали ще възложите проверка, постъпвала ли е сума от Gemcorp в офшорката на Асен Василев. 

Отговорът на този въпрос не, отговори на депутатката Петков. 

Десислава Атанасова коментира, че е радостна, че премиерът и министрите са на парламентарен контрол, тъй като това не се е случило през изминалата седмица. "Редно е да уведомите Петков, че неговото присъствие не е за цвят или колегите да го питат за психическото му състояние, а за да отговаря на поставените въпроси. Нямаше нито един отговор по повод Gemcorp", съобщи Атанасова.

"Според Кирил Петков е подписано писмо, според всички други институции и Gemcorp е меморандум. Според Асен Василев има подпис защото американското посолство е завело компанията, според посолството това е лъжа. Служите за сигурност проверяват ли корпорацията", съобщи . 

Никола Минчев каза, че в 44-ото НС Бойко Борисов е присъствал само 11 пъти на парламентарен контрол. 

Очаквайте подробности! 

Водещи новини

Още новини