Решено: Предоставяме безвъзмездно каски и бронежилетки за Украйна

Getty Images (архив)
share

Министерският съвет прие решение да се предостави безвъзмездно на правителството на Украйна помощ за защита на нейните граждани, която представлява средства за индивидуална защита – 2000 каски и 2000 бронежилетки. Това обяви на брифинг в Министерския съвет Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14703

Защитните средства ще бъдат отпуснати от наличните количества със съдействието на българското Министерство на отбраната.

По думите ѝ средствата за индивидуална защита ще се използват от мирните украински граждани.

Тази мярка надгражда досега оказваната хуманитарна и друга помощ от страна на правителството. България бе една от първите държави, която се присъедини към страните от Европа, сезирали Международния наказателен съд в Хага за престъпленията, извършени от Русия на територията на Украйна. Това се случи още на 3 март. След това, на 24 март, България бе една от първите държави, която откликна на призива за допълнителна финансова помощ за дейността на Международния наказателен съд за осигуряване на по-добра възможност за разследване и осъждане на военните престъпления, извършени в Украйна, припомни началникът на политическия кабинет на премиера. 

Протестиращи скандират "Оставка" пред НС, искат пълен военен неутралитет на България

Бориславова посочи, че предстои Министерският съвет да вземе решението за отпускането на такава финансова помощ, а страната ни вече е получила благодарности от страна на международната съдебна институция.

Българското правителството реагира остро срещу зверствата, извършени в Буча, категорична бе Бориславова.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14703

Водещи новини

Още новини