Йорданова: Не се опитваме да контролираме прокуратурата

Булфото
share

"Решението на Конституционния съд за освобождаването на Иван Гешев потвърждава правото на министъра на правосъдието да прави подобни предложения. Длъжни са да го разгледат по същество. Иван Гешев не е предприел действия за намаляване на вредните последици, а напротив с действията и бездействията си ги е усилил", заяви Надежда Йорданова.

По думите ѝ отностно становището на Иван Гешев, че изпълнителната власт се опитва да овладее прокуратурата е невярно твърдение и нов опит да се измести фокусът на дискусията.

Гешев: Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи

"Процедурата за избор на следващ главен прокурор е много ясна и е установена в Конституцията. В тази процедура не е посочено, че изпълнителната власт избира главен прокурор, напротив", подчерта Надежда Йорданова.

Според нея настоящият състав на Висшия съдебен съвет все повече показва неспособност да се отнесе отговорно към своите правомощия.

"Този факт обаче не може да ме откаже и аз да приема усещане за предрешеност на която и да е процедура, аз изпълнявам своите правомощия, нека пленумът на ВСС да понесе своята отговорност", каза още Надежда Йорданова.

Водещи новини

Още новини