Преговорите между еколозите и кабинета за горите се провалиха

share

Преговорите, които се водеха по промените в Закона за горите завършиха без резултат. В петък еколози и част от министрите се разбраха по три от общо четири спорни точки.

Днес от 10.00 ч. в кабинета на премиера Бойко Борисов се проведе втората среща, на която трябваше да се обсъди възможността за промяна на предназначението на горите при строежа на спортни съоръжения. Според природозащитниците по този начин ще се допусне огромно строителство около пистите, което ще засегне и защитени територии. Бизнесът от бранша обаче смята, че това е единствената възможност за строителство на нови влекове и лифтове, които да докарат повече туристи у нас.

Премиерът Бойко Борисов е поискал еколозите и представители на бизнеса да се разберат и да се стигне до компромисно решение. Едва след това ще се приемат промените в Закона за горите, обещал министър-председателят. Утре преговорите продължават в сградата на Министерството на земеделието и храните. В сряда еколозите имат разрешение за протест от 12.00 ч. пред сградата на МС.

Не е ясно как ще протече обаче митинга на екозащитниците тази вечер, който е насрочен отново в 19.30 ч. на езерото Ариана в близост до Орлов мост.

Водещи новини

Още новини