ДПС ликува заради края на "златните" паспорти: Днес сглобката срещу Пеевски рухна

Novini.bg
share

Днес се сложи точка на този процес, беше приет законът и нашите предложения, а именно да отпаднат "златните" паспорти и бе прието предложението ни всички случаи, в които има издадени такива, да бъдат проверени. Това заяви по време на брифинг зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по повод решението на НС да прекрати издаването на гражданство срещу инвестиции, или т.нар. "златни" паспорти.

,,Това се налага по две причини. Първата е, че излезе информация, че с тази практика е злоупотребявано и че такива паспорти са получавали хора от чужди разузнавателни служби. Втората причина е, че законодателната инициатива е и на нашия колега Делян Пеевски, тъй като имаше схема за неговото набеждаване по закона "Магнитски" за злоупотреба с т.нар. "златни" паспорти. Днес тази схема за неговото набеждаване по "Магнитски" рухна'', подчерта депутатът.

Това беше една скроена лъжа за него от медийния енергиен олигарх Иво Прокопиев и смятаме, че това е една стъпка напред, а истината е, че той няма нищо общо с това. Смятаме, че при проверката следите ще отведат другаде, а именно към тези, които направиха тази сглобка срещу нас. Ще следим с интерес проверките и ще продължим да работим по това да отпаднат и инвестиционните визи, защото там също има злоупотреби, коментира още Цонев.

НА ЖИВО: Окончателно! Народното събрание сложи край на "златните паспорти"

Успяхме да заличим срама от години, защото България беше сочена от ЕК и ЕП за водеща страна по измами със "златни" паспорти. Ще продължим да подаваме сигнали за пълна проверка на всяка една измама, защото продължават да влизат лица от китайски и руски произход, които са с неизяснени намерения на територията на ЕС, заяви от своя страна Хамид Хамид.

По време на изявлението стана ясно още, че от ДПС е бил подаден сигнал до прокуратурата срещу премиера Кирил Петков, когато беше министър на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев.

ДПС дава премиера на прокуратурата заради "златните паспорти"

Сигналът е подписан лично от мен и внесен. Сигналът касае бездействието на служебния министър на икономиката да изготви и приеме наредба, която да осъществява контрол върху инвестициите. Такава наредба така и не се появи, посочи Хамид Хамид и допълни, че все още нямат обратна връзка от прокуратурата как върви разследването.

Водещи новини

Още новини