Антоанета Цонева с остра реакция срещу руския посланик у нас

bulphoto (архив)
share

"Митрофанова да си стяга куфара с матрьошките и вън!" - това написа председателят на парламентарната комисия по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева след скандалното изказване на руския посланик у нас след изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж.

По-рано днес премиерът Кирил Петков реагира остро на изказване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. 

"Ще има дипломатически отговор към изявлението на руския посланик. Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство", закани се министър-председателят. 

Руското посолство отговори на Кирил Петков: Неприемливо е чиновници, независимо от ранга им, да критикуват посланик

Повод за думите му стана интервю на Митрофанова в ефира на "Россия 24". В него тя каза:

"Народът на България не подкрепя нито реториката, нито действията на своето правителство по отношение на специалната операция в Украйна".

Тази вечер от руското посолство у нас излязоха с отговор на заката на премиера. "Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития. Това директно противоречи на духа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година". 

Водещи новини

Още новини