Социалният министър: Може да има още едно увеличение на минималната работна заплата до края на годината

Кадър: БНТ
share

Вдигането на минималната работна заплата се забави заради политическите събития. Възможно е при обсъждане със социалните партньори и съгласие да има още едно увеличение до края на годината. Важно е да се срещнат интересите на работещите и работодателите. Това заяви социалният министър Георги Гьоков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Необходимостта от актуализация на бюджета ще стане ясна, ако инфлацията започне да се покачва рязко. Нивата на инфлацията и сега са високи – никой не го оспорва. В коалиционното споразумение е заложено разработването на механизъм до края на 2022 г., който да се позове на определените адекватни минимални работни заплати в ЕС. Не е тайна, че в целия ЕС най-ниските работни заплати са в България. Заложили сме и стратегия по доходите. Работим по нея много усилено“, обясни министър Гьоков.

Минималната работна заплата става 710 лева от 1 април тази година

„Един от начините да се влияе на жизненото равнище на българите е повишаването на минималната работна заплата. През последните години се отчита чувствително намаляване на нивото на бедност в страната. Високите доходи минават през стабилност в икономиката“, изтъкна той.

Министърът на труда и социалната политика подчерта, че бизнесът може да е спокоен, че с днешното решение ще бъде подпомогнат за последствията от кризата до края на юни.

„Правителството започна да компенсира бизнеса заради високите цени на тока. Мерките, които прилага правителството се оценяват от бизнеса. Друга положителна стъпка е, че успяхме да задържим ниските нива на безработицата“, изтъкна той.

Водещи новини

Още новини