Трайчо Трайков: Държавата е по бели гащи във всички сфери

Кадър: БТВ
share

Има два механизма за регулиране на цените - пазарът, който сега е в стрес и държавните институции. Виждаме, че сфера след сфера държавата е разоръжена, без имунна система, по бели гащи навсякъде. Има институции, обаче които могат да контролират цените на пазара. Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

"ЕС е по-предпазлива в спирането на доставките на газ и петрол от Русия, защото е по-зависима, отколкото САЩ. За тях тази стъпка е по-скоро символична. Друг е въпросът, че Путин използва тези доставки като оръжие", изтъкна той.

Цената на природния газ в Европа се нормализира след днешния исторически рекорд

По думите му Европа ще се стреми към много силно намаляване на енергийната си зависимост от Русия. "България не е толкова зависима от Русия за вноса на газ отколкото Европа. За нас намаляването или прекъсването на доставките ще ни накара да преминем към алтернативни източници. Европа е най-потърпевша в глобален мащаб от тази ситуация", смята Трайков.

"Добре, че не сме по средата на строеж на АЕЦ „Белене“. Пострадали сме, но само наполовина. Вложеното дотук можехме да инвестираме в алтернативни източници на енергия", посочи той.

Водещи новини

Още новини