“Възраждане” заподозряха липси в Държавния резерв, искат проверки

Novini.bg
share

От “Възраждане” се съмняват какви са количествата запаси в Държавния резерв. Това заяви на брифинг заместник-председателят на парламентарната група на партията Петър Петров.

Те заподозряха нередности. По думите на Петров е възможно държавата да плаща за поддържане на запасите в частни складове и да продава част от тях на свободния пазар с цел печалба.

“Изниква съмнение дали съдържащите се и поддържаните запаси на стоки, суровини и материали са достатъчни да обезпечат продоволствието на населението в евентуален случай на криза. Изпитваме съмнения, че е възможно да бъдат извършвани вътрешни проверки от страна на Държания резерв и с години разследващите органи да не бъдат уведомявани за подобни липси”, заяви Петров.

Кирил Петков: Този главен прокурор трябва да си ходи, запасяваме се със зърно

По думите му е дълг за депутатите от “Възраждане” е да опровергаят подобни съмнения. “Надяваме се, че ще инициираме такива действия, които да предизивкат проверки и ревизии на количествата хранителни стоки, материали, суровини и горива. Ще изискаме, съобразно възможностите за осигуряване на парламентарен контрол, за осъществяването на подобни проверки и ревизия. Както и за изнасянето на данни пред нас по отношение на това дали Държавният резерв е напълно попълнен”, посочи народният представител.

Той посочи, че съгласно информация от медиите, миналата година държавната агенция е била на трето място сред най-едрите възложители на договори за обществени поръчки със 132 млн. лв. сключени договори.

“Преди три дни бе изнесена информация от Прокуратурата, че няколко души са заловени да крадат нафта от склад на Държавния резерв в Горна Оряховица. В тях са били открити 2,5 тона нафта.Това ни кара да насочим вниманието си към тази държавна агенция. През ноември нейният председател бе сменен”, припомни Петров.

Водещи новини

Още новини