Премиерът: Изчакваме свободни коридори, за да евакуираме българските ни съграждани от Украйна

Novini.bg
share

Изчакваме свободни коридори, за да евакуираме българските ни съграждани. Това заяви на брифинг премиерът Кирил Петков.

„Има голяма динамика в случващото се в момента. Руските войски се движат доста интензивно, сменят се посоките. В различни части на Киев положението е различно. Уверявам, че МВнР има работещ щаб, който ежеминутно комуникира с Посолството ни в Киев, с другите посолства, с автобусите. Два автобуса ще бъдат паркирани до няколко минути в посолството. Нещата са оперативни, под контрол и с много добра комуникация“, увери той.

Кличко наложи нов вечерен час в Киев - всеки по улиците след 17.00 ч. се счита за враг

Външният министър Теодора Генчовска заяви: „Ситуацията е много динамична. Всяка минута се променя. В Киев е обявен комендантски час от 17.00 тази вечер до 08.00 ч. сутринта в понеделник. Това много затруднява евакуирането на сънародниците ни, тъй като те нямат право да напускат домовете си и да се придвижват. Търсим най-удачния начин за ускоряване на безопасен коридор, по който да изведем от Киев сънародниците ни. Създадена е специална група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи да се евакуират от Киев“.

Тя обобщи, че от Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса. В тях, освен българи, са качени четирима италианци и двама украински граждани. Утре от Одеса ще тръгнат два автобуса.

На съгражданите ни, които се придвижват с лични автомобили, е препоръчано да тръгват на път с пълен резервоар. 

Водещи новини

Още новини