Шефката на комисията по горите: Еколозите не знаят за какво протестират

share

Независимо от различните позиции, които имаме с еколозите, всеки има право гражданска позиция.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Комисията по земеделието и горите в парламента Десислава Танева. Вчера екозащитници блокираха Орлов мост в знак на протест срещу приетите промени в Закона за горите. При протеста бяха арестувани 12 души.

"Не се разбра от какво са недоволни екозащитниците, точно от коя поправка. Сигурна съм, че голяма част от тях не са прочели законовите поправки и протестът им е резултат от емоции. Само за една година действаше законът с включване на ски пистите в горския фонд. Със законовите промени, които вчера приехме, ние на практика връщаме старото положение на закона, който беше приет от правителството на тройната коалиция. Режимът на закона, който действаше в продължение на година, беше крайно рестриктивен и блокира инвестициите в сектора", посочи Танева.

Депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев категорично отрече, че с промените се връща стария режим. "Става дума за това, че се нанася удар в сърцевината на Закона за устройство на територията (ЗУТ), защото предназначението на земята, върху която може да се строи, не се променя. Смисълът на промяната на предназначението е ако искаш да строиш, все пак да платиш такса на обществото, което ти отдава земята, и второ, да се допиташ до това общество за съгласието му. С промените в закона на инвеститорите безплатно се подарява обществен ресурс", добави той.

Водещи новини

Още новини