ДПС сезира прокуратурата заради сделки за продажба на ток

Булфото
share

ДПС ще сезира прокуратурата относно сделки за продажба на ток, произведен от фотоволтаици и евентуалното укриване на печалби от тях.

Това обяви на брифинг в парламента Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ ДПС. Цонев посочи, че от анализа на публичните данни за въпросните сделки, са забелязали, че има доста сделки, при които производителите на ток от фотоволтаици сключват с търговци на ток, които после продават тока на борсата. "Поради сложността на схемата, не може да се установи с голяма точност има ли свързаност между определени дружества, които са производители и дружествата, които продават", отбеляза депутатът и добави, че някои от въпросните дружества са свързани с офшорни компании. 

Енергийната борса затвори при средна цена от 453,46 лева за мегаватчас

"Тук има две теми, по които ние ще поискаме прокуратурата да извърши съответните проверки - избягване на данъчно облагане и укриване на печалби", посочи Цонев. "Ние виждаме, че в голяма част от дружествата, във финансовите им отчети, има чувствителна разлика между декларирана печалба и приходи", каза още той, след което допълни, че ще сезират прокуратурата, за да може компетентните органи да извършат съответните проверки. 

Водещи новини

Още новини