Гаджев за българската позиция по кризата в Украйна: Не очаквах Кирил Петков да е българският Виктор Орбан

Кадър БНТ
share

Случващото се на украинската граница не е било коментирано на КСНС. Вчера г-н Тагарев от БСП обяви, че позицията на България трябва да е търсене на неутралитет. По-добре “Продължаваме промяната” да се вслушват в своите експерти. Това заяви Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ-СДС, в студиото на сутрешния блок на БНТ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14766

Той цитира думите на военния министър, който каза, че българската позиция е идентична с тази на Унгария: “Не очаквах Кирил Петков да бъде Виктор Орбан в българската политика”.

По думите му ГЕРБ предлага увеличение на бюджета за отбрана: “Ще видим дали управляващите ще го подкрепят”. Това ще реши част от проблемите на армията.

С внесеният проектобюджет Асен Василев държи оставката на Янев в ръцете си, защото средствата за отбрана са в МФ, каза Гаджев: “Има специален фонд към МФ. Ние предлагаме това ад е към МО, за да може да се плаща на военните директно. Самият МС е казал, че ги има тези пари. Те просто са пробрани от финансовият министър,а не от военния. Това означава, че за всеки един войник, който иска да назначи Янев, ще трябва да се моли за пари на финансовият министър”.

Атанасова: Ще работим за достигане на 2% БВП за отбрана

Гаджев каза, че обекти до 90 млн. лв. могат да се строят и без обществена поръчка.

Той коментира и казусът с “Барселонагейт”: “Това, което може да изяде главата на Кирил Петков са службите за сигурност. Забелязвам едно подхвърляне на различни документи, които са без вносител. Не стана ясно откъде от Испания е дошъл доклада, след като испанската прокуратура каза, че е прекратила това разследване. Премиерът излиза съвсем неуместно с непроверени документи”. Депутатът определи ситуацията като “политическа топка”.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14766

Водещи новини

Още новини