Стефан Янев: Случващото се на украинската граница е предизвикателство за евроатлантическата сигурност

Булфото, архив
share

Случващото се около границите на Украйна е предизвикателство за евроатлантическата сигурност и има значително негативно отражение върху нашата национална сигурност. Концентрирането на руски сили около границите на Украйна нагнетява напрежението. Повишава несигурността и дава стратегическо предимство на Москва за постигане на своите политически цели точно в духа на реалната политика. Това заяви пред медиите министърът на отбраната Стефан Янев.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14014

Стефан Янев: В никакъв случай България не е на прага на драматичен конфликт

Той изрази становището си при откриването на годишната конференция на началника на отбраната.

Министърът отговори и на въпрос, свързан със създаването на българска батальонна група: „Когато говорим за дефицити, не говорим за нещо, което може да бъде преодоляно и създадено за два дена. Говорим за дефицити от гледна точка стандартите на НАТО. Какво трябва да съдържа бойната батальонна група? Тя трябва да има артилерия с калибър, какъвто ние нямаме на въоръжение в Българската армия. Ще направим запитване с тенденция този дефицит да бъде попълнен“, заяви той.

По думите на Стефан Янев по време на Конференцията ще бъде обсъдено дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна група.

Министърът посочи още, че има забавяне при доставката на изтребителите F-16. То ще е около няколко месеца. Янев ще се срещне с представители на фирната-производител Lockheed Martin. Подготовката на летците ни продължава.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14014

Водещи новини

Още новини