Кирил Петков: Гоце Делчев е символ на свободата

Булфото (архив)
share

Поздравявам ви с днешния празник, събрали сме тук, за да честваме рождения ден на един от най-великите революционери. Да почетем всичко, което е направил Гоце Делчев - герой, идеолог, но и практик на революцията, заяви министър-председателят Кирил Петков в словото си на церемонията в Благоевград по повод 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Героите трябва да се почитат и да се разбират техните идеи и завети. Затова не трябва да забравяме, че Гоце Делчев е символ на свободата, заяви премиерът. Гоце Делчев е човек, който ясно разбира вредата от шовинизма. За него светът е единствено поле на културното съревнование на народите, отбеляза Кирил Петков.

Гоце Делчев посвети живота си на борбата срещу деспотизма. Не е ли странно, че точно признателността към този герой някои се опитват да я използват за разделение, нормално ли е точно личността на Гоце Делчев да разделя нас, хората от двете страни на границата, на които с гордост кръщаваме нашите градове, улици, площади на него, попита българският премиер.

"Дали ние сме разбрали историята и днес следваме неговите принципи? Ако осъзнаваме нуждата да променим това с нашите усилия, ние можем да променим нещата, защото както казва Гоце Делчев - труд и постоянство, това е силата, с помощта на която човек става най-велик при всяко начинание", отбеляза в словото си министър-председателят, предаде БТА.

Румен Радев: Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско

Водещи новини

Още новини