Прокуратурата стопира производствата на МВР, обяви Рашков

bulphoto (архив)
share

Колкото и срещи да имаме се използва една и съща терминология, която не говори добре за имиджа на страната. Използват се термини като „репресия“, „натиск“ и „тормоз“ по време на изборите. Моля, ако се използва тази терминология, тя да е придружена със съответните факти. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в отговор на въпрос на ДПС за насилие пои време на изборите, предаде репортер на Novini.bg.

„Към МВР се отправя искане за предоставяне на документи за репресия или упражнено насилие. Как да дадем такива данни, като в МВР няма. Този подход не е подходящ. Ако някой има доказателства за това, да се отнесе към Прокуратурата.

Рашков: Разследваме мащабна корупция в енергетиката, висш служител от "Булгаргаз" скоро ще получи обвинение

По думите на вътрешния министър стремежът е бил да се спазва законът.

„Мигрантският натиск е намалял в пъти в сравнение със ситуацията преди три месеца. Една от причините е, че времето е неподходящо за това. Трудно се спират такива хора“, обясни Бойко Рашков.

„Едва ли в следващите месеци мигрантският натиск ще спадне. В Пакистан има около 3 млн. мигранти, което е ужасяващо. Противодействието на миграцията няма да е ефикасно, ако ги спираме само на границата. Те ще намерят начин да заобиколят. Този проблем трябва да се реши на европейско ниво“, каза той.

„Прокуратурата играе ролята на стоп. Стопира производствата. Такова е за АМ „Хемус“. Там има основания за снемане на имунитет. Нямам данни това производство да се движи изобщо. Прокуратурата бездейства. Дано да няма персонална причина за това, че не се работи“, коментира Рашков.

По думите му не се знае какво ще се случи, въпреки събраните материали. “Това трябва да е притеснително за всички нас. По тази причина предложих да се разширят правомощията на разследващите, без да се засегнат функциите на Прокуратурата. Продължаването на това положение обезсмисля функциите на МВР“, подчерта той.

Вътрешният министър обобщи, че няма сериозен недокомплект в МВР. „Напускат служители, но и идват нови. По отношение на Академията на МВР има още какво да се желае от подготовката на кадрите. На тази структура няма да се посяга“, увери Рашков.

Очаквайте подробности.

 

Водещи новини

Още новини