Николов: Ръководството на Булгаргаз е защитавало търговски интереси, токът можеше да поскъпне с 5%, а не с 30

Кадър - Нова телевизия
share

Няма да намалим производството на ток и износът му. Ползите да сме част от европейския пазар са повече, отколкото да не сме. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на Нова телевизия.

По думите му не са много мощностите, които са в ремонт и в момента БЕХ проверява за кои са те и защо ремонтът им е отлаган.

Ключово е да имаме добри отношения с Гърция и с Румъния. Ако спрем износът на ток в момента, то Гърция ще пострада много. Има правила, които трябва да се спазват дългосрочно. Цените в Европа на битовия пазар са много по-високи, каза още министър Николов.

По думите му е факт, че енергийната криза е криза за цяла Европа. България с мощностите, с които разполага, балансира целия регион.

Скъпият ток: ГЕРБ иска извънредно събиране на комисията по енергетика

През следващите няколко месеца всички бюджетни организации да минат в общ пул и да има предвидимост в цената на тока.

Пазарът, за да е максимално ефективен трябва да е отворен за всички, каза Николов.

На въпрос за Булгаргаз и за смененото ръководство, той заяви: това е следствие на данни от проверки, които са извършени. Цената на природния газ за януари месец е функция на решения на ръководството на Булгаргаз. Можеше повишението да е с 5%, а не с 30%. Вместо да се защитава обществения интерес, се защитава търговския интерес. Чий е този интерес - ще се установява занапред.  Твърдя, че ръководството на Булгаргаз не са работили в интерес на Булгаргаз, отсече още министърът на енергетиката.

По думите му хранилището в Чирен не е пълно и не е наблюдавано както трябва. Ако днес Русия ни спре природния газ, то има за цял месец. Няма да се компенсира изцяло липсата на природен газ, но имаме потвърждение на партньорите ни от Азербайджан, че ще има доставки.

Николов заяви, че предстоят преговори за цената на газа и се надява, че тя няма да зависи от случващото се между Русия и НАТО.

Атанас Пеканов с коментар за бюджет 2022 и цените на тока

Водещи новини

Още новини